WARMTE
Warme lucht en warm water
UITGANGSPUNT
We hebben heel lang nagedacht hoe we onze Adventure Truck willen gaan verwarmen. En daar liepen we gelijk tegen een probleem aan. Verwarmen zorgt ook voor condens en condens zorgt voor schimmel en schimmel zorgt voor een ongezonde leefomgeving en voordat je het weet kan je jezelf en je truck afschrijven......ok, dit gaat iets te snel maar je begrijpt het dilemma. Eerst maar eens de eisen op een rijtje gezet:
-
leefunit moet verwarmd kunnen worden bij een kille herfstavond maar ook als we in de winter in Siberië zijn.
-
de leefunit moet evenredig verwarmd kunnen worden. Er mogen geen verborgen plekken zijn waar de kou in blijft staan omdat dat voor condens kan zorgen.
-
de verwarming moet onderweg makkelijk te repareren zijn.
-
bij voorkeur een verwarming die redundant is. In koude omstandigheden is het fijn om bij een storing van de verwarming altijd een backup te hebben.
-
de verwarming moet gestookt worden met een brandstof wat redelijk voorhanden is en wat we makkelijk mee kunnen nemen.
-
het moet een veilige verwarming zijn zonder dat we bang hoeven te zijn voor brand of giftige stoffen.
-
onze accu's moeten boven de nul graden blijven omdat ze anders maar moeilijk kunnen laden.
-
watertanks en leidingen moeten niet bevriezen.
DE BRANDSTOF
Om te verwarmen heb je brandstof nodig, En de brandstof vormt de basis voor de verwarming die we aan gaan leggen. We hebben alle mogelijkheden bekeken.
-
Hout. Ja, dat kan. Er zijn legio mogelijkheden om je expeditie truck met hout te verwarmen. Echte houtkachels kan je installeren. Veel houtkachels komen van oorsprong uit de scheepvaart. Hele fijne warmte. Maar uiteindelijk hebben we er niet voor gekozen. De kachel nam ruimte in op een plek in onze truck waar we het meeste nodig hadden. Denk al aan de pijp die uit het dak moet steken waar ook onze zonnepanelen liggen.
-
Elektriciteit. Prima manier om te verwarmen. Wordt ook vaak gebruikt als vloerverwarming. Maar wel met een belangrijk nadeel, als het koud is is er over het algemeen ook niet veel zon en leveren de zonnepanelen relatief weinig op. Tja, dat werkt elkaar tegen dus elektriciteit viel voor ons af. We bouwen de truck niet om op campings te staan aan een snoertje.
-
Gas. Wordt veel gebruikt maar ook dat viel voor ons af. We willen geen gas in onze truck. Gas kan ontploffen. Je hebt een aparte installatie daarvoor nodig. En hoewel je gas overal ter wereld kunt kopen zijn er legio verschillende voorwaarden en aansluitingen. En daarnaast moet je bij een boot overtocht kunnen aantonen dat je gasinstallatie geen gas meer heeft. Teveel gedoe.
-
Diesel. Daar zijn we uiteindelijk voor gegaan. Diesel is overal ter wereld te krijgen evenals de dieselkachels. En we hebben al 800 liter diesel bij ons en dat maakt het leven een heel stuk makkelijker.
DE KACHEL
We hebben dus gekozen voor diesel als brandstof. Dan volgt nu de keuze voor de kachel.
Grofweg heb je twee soorten diesel kachels. Een kachel die vloeistof verwarmt en een kachel die lucht verwarmt. De eerste is te vergelijken met de centrale verwarming die je thuis hebt. De dieselkachel verwarmt water wat door radiatoren stroomt. Heel mooi systeem en een lekkere warmte. Maar toch viel dat voor ons af door een combinatie van factoren. Complexe installatie. Als het kapot gaat heb je maar een kachel die ook nog moeilijk in het buitenland te vervangen is. Overal moet je leidingen aanleggen die ook nog eens onder druk staan met vloeistof. Kans op lekkage en waterschade. En als laatste, vrij prijzige aanschaf. Natuurlijk zijn er ook legio argumenten om hier wel voor te kiezen maar voor ons zijn de nadelen te groot.
Dan de keuze die wij hebben gemaakt, verwarmen door middel van hete lucht. En ook dat heeft nadelen. Je hebt relatief dikke buizen nodig om de lucht ver verplaatsen en dat neemt ruimte in beslag. Maar daar staan een paar, voor ons, grote voordelen tegenover. Hete lucht verwarming op diesel is overal ter wereld te koop en makkelijk te vervangen. Er zijn veel verschillende merken op de markt te vinden van heel prijzig tot super goedkoop. Relatief eenvoudig system om aan te leggen. Kwestie van buizen door je truck aanleggen en klaar. Je hebt geen ring van verwarming nodig dus ook geen retourleiding, Naast de hete lucht worden de buizen zelf ook warm. Prima oplossing dus om ervoor te zorgen dat je leidingen en accu's niet te koud worden.
En als laatste kan je met hete lucht ook nog je boiler verwarmen waardoor je bijna geen elektriciteit nodig hebt voor warm water.
Kortom, voor ons de oplossing.
HOE WERKT HET?
Koude lucht wordt vanuit onze garage door de geluidsdemper naar de kachel gezogen. De demper is niet echt nodig maar wij hebben er plek voor en het reduceert het geluid van aanzuigende lucht.
De dieselkachel heeft uiteraard diesel nodig als brandstof voor het vuur en 24V elektriciteit om de fan in de kachel te laten draaien. Er moet immers lucht verplaatst worden.
Van de kachel gaat de hete lucht rechtstreeks de boiler in waar het water tot 80 graden wordt verwarmd. Als je de kachel niet aan hebt staan kan de boiler ook verwarmd worden door een 24V elektra aansluiting.
Na de boiler verlaat de hete lucht zich door verschillende openingen in de leefruimte.
We hebben twee kachels van beiden 2kW. Dat hebben we heel bewust gedaan.
Een dieselkachel moet voor een goede verbranding eigenlijk op vol vermogen draaien. Dan verbranden ook alle reststoffen blijft er zo min mogelijk aanslag achter in de kachel. Tja, en dan kom je al snel in de problemen bij het bepalen welke kachel je moet kopen. Voor de winter in Nederland is een 2kW kachel al voldoende maar kom je in bijvoorbeeld lapland dan kom je daarmee te kort. Maar een 4kW is weer teveel voor een kille najaarsdag. De oplossing is simpel, twee kachels die beiden op vol vermogen kunnen draaien als het nodig is. Of een kachel op vol vermogen wanneer er iets minder warmte nodig is. En daarmee hebben we dit probleem opgelost als ook de wens om redundantie te hebben in onze verwarming.
We hebben dit niet allemaal zelf bedacht. Leveranciers als Tigerexpert en Pundmann hebben hier prima oplossingen voor. Wij hebben onze spullen bij Pundmann aangeschaft.
IN DE PRAKTIJK
We beginnen bij dempers. Dat zijn de aluminum kokers die met een bocht verbonden zijn met de kachels. Technisch gezien heb je die niet nodig. Je kunt zelf bepalen of je het geluid van de kachel storend vindt of niet. Wij waren in dubio want ook zonder dempers vonden we het ok maar goed, we hebben de ruimte en hebben ze maar laten zitten.
Dan de kachels. We hebben alles in onze garage geplaatst. Dat heeft als groot voordeel dat de garage met onze kachels een beetje warmer wordt en daardoor de leidingen niet bevriezen.
De kachels staan naast elkaar. Aan de onderzijde hebben we in onze vloer een rechthoekig gat moeten zagen.
Direct onder de kachel, aan de buitenkant, zitten alle aansluitingen.
Er is een slang voor de aanzuiging van verse lucht voor de verbranding. En een uitlaat voor de kachel. De inlaat en de uitlaat hebben we zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst maar wel zodanig dat bij het rijden de uitlaat niet in 'de wind' staat. We willen bij extreme koude de kachel tijdens het rijden aan kunnen laten zodat de accu's nog op kunnen laden (gaat niet als het binnen kouder is dan nul graden). En ook willen we natuurlijk niet dat de inlaat de vervuilde lucht van de uitlaat opzuigt. Wel goed om bij te slapen, minder goed om weer wakker te worden.
En dan is er de leiding die naar de dieseltank toe gaat.,
Om de diesel op te zuigen heb je een klein pompje nodig. In ons geval twee pompjes omdat we twee kachels hebben. Die pompjes moeten schuin gemonteerd worden. Hadden wij in eerste instantie niet gedaan en dan werkt de boel niet.
En vanaf de pomp gaan de leidingen de dieseltank in. Omdat wij met geen mogelijkheid meer een gat aan de bovenzijde van de tank konden boren hebben we dat aan de zijkant gedaan. Tot nu toe gaat dat perfect.
Binnenin in de bank hebben we de boiler geplaatst. Let er daarbij wel op dat voor de boiler een drukregelaar geplaatst moet worden. De boiler kan niet een te grote waterdruk aan en dat is met een drukregelaar prima te regelen. Op de foto zie je nog een rode slang zitten die we zeer binnenkort gaan vervangen. Standaard slangen kunnen een maximale temperatuur aan van 65 graden. Onze boiler wordt 80 graden, Vrienden van ons hebben daar problemen mee gehad omdat de heet waterslang ging lekken. Wij hebben we industrie slang aangeschaft die 150 graden aankan. Dat moet het probleem oplossen. Al onze buizen kunnen prima 80 graden aan. Heb je overal slangen gemonteerd dan moet je hier wel rekening mee houden.
Tja, en dan is het een kwestie van buizen aanleggen. Probeer zo min mogelijk scherpe bochten te maken. Dat helpt om de de warme lucht goed te verplaatsen. Soms ontkom je daar niet aan en om heel eerlijk te zijn, zo erg is dat ook weer niet.
De slangen liggen 'open' in de ruimte. Dat is heel bewust gedaan. Daarmee verwarmen we ook de kleine hoekjes van de kasten zodat daar geen koude lucht 'airpockets' ontstaan en dat voorkomt weer condens.
We hebben in de zithoek 4 lucht uitlaten op 2 kachels. Mocht het superkoud zijn dan is dit de plek om heel snel op te warmen.
We hebben daarnaast verwarming in de keuken en bij de ingang.
En in de douche natuurlijk ook. De douche gaan we ook gebruiken om kleding te kunnen drogen.
De garage is daarnaast ook verwarmd.
Terug naar het wensenlijstje. Volgens ons zijn de meeste wensen ingevuld. De afgelopen maanden hebben we de kachels gebruikt tijdens de bouw van onze truck en naar volle tevredenheid.