Het is er leeg, open, vol met water en in het naseizoen vind je op de kreken en open waters geen mens. En dat is precies wat we zoeken. Niet dat we mensenschuw zijn maar nu Corona weer naar ongekende hoogten schiet, en we teveel groepen mensen om ons heen zien die dit als het signaal zien om nog even hangend aan elkaar erop los te gaan op feesten, kerkdiensten, winkelstraatplezier, schuurfeesten en complotdenktheorieën, , zoeken wij de plekken op waar Corona heel even weg lijkt te zijn. In de Biesbosch duiken we de stilte in. Twee mensen in een kano bij elkaar gehouden met zeildoek en aluminium pijpen op een grote plas water.
Even voorbij het plaatsje Hank kan je het water op. Een prima kano startplek net voor de jachthaven Vissershang. Via 'Bovenste gat van het zand' en het grote water de 'Spijkerboor' kom je terecht in de 'Sloot van Sint Jan'. En ja, dat zijn echte namen. En zo zijn er veel meer. Turend naar de kaart komen we de mooiste namen tegen. Midden op de 'Spijkerboor' kijken we recht tegen de Amercentrale. Industrie en natuur liggen heel dicht bij elkaar en dat maakt dit gebied ook zo uniek.
Thuis hadden we het idee om vogels te spotten. Niet dat we enorme kenners zijn maar de Biesbosch schijnt er vol van te zitten. En in mijn hoofd ontstonden al de meest professionele beelden van loei scherp geschoten opstijgende zwanen en kleurrijke ijsvogels.
Maar met een grote telelens op een wiebelde kleine kano te zitten met voorbij schietende vogeltjes (en wat zijn die krengen klein!) is nog geen sinecure. Beesten blijven niet stil zitten evenals de kano niet stil wil blijven liggen. Groot respect gekregen voor natuur fotografen.
'Gat van de Plomp' is de volgende kreek die we aandoen. Het is nog een beetje mistig maar met elke slag trekt de mist op en beginnen we de kleuren van het herfstlandschap te zien. De Amer ligt achter ons en daarmee ook de geluiden van motorboten. Er daalt een rust op ons. Sereen. Een welkome afwisseling met de hectiek van thuiswerken. De vele video conferences, de telefoontjes, de mailtjes, de appjes, voor heel even liggen ze ver achter ons. En dan blijkt dat je binnen een paar uurtjes serene rust al prima kunt opladen.
Een kano is een beetje als een vrachtwagen. je kunt er echt alles in kwijt. Waar we op de fiets angstvallig bezig zijn om elke gram te besparen is de kano een kiloknaller. Stoeltjes, bak met brandhout, 20 liter water, grote tent, alles zit erin. En eenmaal op het water heb je er nauwelijks last van. Tenminste, op het rustige water van de Biesbosch. Tijdens wildwater varen letten we beter op het gewicht.
Bij het opvaren van het 'Gat van Honderd en Dertig' wordt het smaller en smaller. En bij 'Gat van Van Kampen' is het worstelen door het rit heen. De kano vaart nog wel maar we we gaan over boomtakken heen, langs smalle doorgangen met rietstengels en ondertussen bidden we dat we geen tegenliggers tegenkomen. Want keren met de kano is nu echt niet mogelijk. Voor een paar seconden hebben we heel even het gevoel om met een expeditie bezig te zijn. Een paar seconden maar, maar die seconden zijn heel waardevol. Even het gevoel dat je zelf wat hebt ontdekt om er snel echter te komen dat dit een gewone kanoroute is. Maar toch, geluk zit in hoe je tegen zaken aankijkt en voor ons was dit even een kleine kano expeditie.
We maken al jaren met erg veel plezier gebruik van een Ally vouwkano. Een open kano waarin je veel spullen mee kunt nemen. Maar ook een kano waarmee je prima mee kunt wild water varen. Frank van Zwol heeft een prima website met daarop alle informatie over de Ally kano. En je kunt ze uiteraard daar ook aanschaffen.
In het midden van de Biesbosch is een van de pareltjes van Nederland, camping Biesboschhoeve. Niet te bereiken met auto of motor. Je moet er naar toe varen. Met je eigen kano of bootje en als je wat geld over hebt haalt de beheerder je vanuit Drimmelen op met een veerbootje. Op de camping vind je alleen kleine tentjes terug en meer dan voldoende vuurplaatsen voor het stoken van een vuurtje om je worstjes gaar mee te krijgen Toen wij er waren in oktober was het heerlijk rustig.
Comments