top of page
IMG_6384.jpeg

MEUBELS

Bouw meubels. Waarom zo?

ALU EN MULIPLEX

Eigenlijk bouwen we geen meubels. 

In ieder geval niet zoals je het zou verwachten. Normaal bouw je meubels met een combinatie van hout, schroeven en lijm. Maar wij hebben vanaf de ontwerpfase het idee gehad dat alles wat we bouwen ook weer uit elkaar gehaald moet worden. Voor onderhoud, voor aanpassingen of voor reparatie. Dus bouwen we een frame van aluminium waartegen we lichte platen multiplex monteren. De kracht van het bouwwerk zit in het aluminium frame. En daar zie je niets meer van zodra de boel bekleed is met multiplex. Mocht je meer willen weten hoe we het frame hebben gebouwd dan kan je de pagina bekijken waarin we dat hebben beschreven, 

VAN en NAAR

We zitten nog vol in de bouw maar op onderstaande foto's kan je wel zien welke kant het op gaat. 

Omdat we een sterk frame hebben, kunnen alle muren en deurtjes van de kasten relatief dun en licht zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de witten wanden van de banken gemaakt van 10mm multiplex. Meer hebben we niet nodig. Het hoeft niets te dragen. De deurtjes hebben we gemaakt van 15mm multiplex, omdat anders de scharnieren er niet in passen. Waar we konden maken we gebruik van berken multiplex. 

De meeste platen zijn bedekt met HPL. HPL is wel iets zwaarder maar het is een expeditie truck, dus we gaan ervan uit dat we er niet zuinig mee omspringen. HPL is hard genoeg om beschadigingen tegen te gaan.  De kopse kanten van de platen hebben we dik in de olie gezet zodat vocht er niet bij kan. 

Langzaam maar zeker verdwijnen de tijdelijke OSB platen en worden ze vervangen door mooi multiplex.

BANKEN

Onder de zithoek zit 400 liter water, 24V/560 Ah accu's, boiler en verwarmingsslangen. Dus best wel veel leidingen en technisch materiaal. Maar verrassend genoeg houden we heel veel ruimte over. Naast de watertank en de accus's hebben we nog een hele strook ruimte aan de zijkanten en ook is er ruimte tussen tussen de accu's en de watertank. En dan hebben we het alleen nog maar over het verhoogde plateau. De banken zelf bieden daarnaast nog een schat aan ruimte. En dat moest natuurlijk allemaal afgetimmerd worden zodat onze spullen er kunnen liggen. 

Maar tegelijkertijd hebben we als uitgangsprincipe dat de achterkant van onze kasten open moet blijven. De reden is dat we zo min mogelijk stilstaande lucht willen hebben om condensvorming te voorkomen. Als je alle lades eruit haalt en de kastdeuren open zet zie je niets anders dan een open ruimte waar de lucht vrij in kan bewegen. Je hebt dan alle zicht op de leidingen. Makkelijk voor onderhoud of reparatie, Waar we een scheiding willen hebben tussen de keuken en de bank en tussen de elektra kast en de bank, scheiden we het af met gaas. 

De rugleuningen hebben ook nog opbergruimte. Hierin bewaren we de dekens voor koude nachten. 

KEUKEN

Als buitensporters voelen we ons best wel een beetje ongemakkelijk over de keuken. Wat een ruimte! Dat zijn we helemaal niet gewend. 140 cm breed. En ruimte voor een kookplaat, wasbak met koud en warm water en over een tijdje een extra aansluiting voor gefilterd water. En een heuse combi magnetron. Dit is eigenlijk niet meer kamperen. 

De keuken bestaat voornamelijk uit 3 grote diepe lades die we later gaan indelen. En een besteklade naast de spoelbak. Een stukje verderop beschrijven we hoe we de lades hebben gemaakt. Onder de oven zit een gedeelte van de vuilwater tank en ook de uitlaat van de verwarming. Daar hebben we een keurig deurtje voor gemaakt zodat je bij alle leidingen kunt komen. 

De lades zijn 55 cm diep en 80 cm breed en worden elk afgesloten met 2 krachtige sloten. Even verderop vertellen we daar meer over. 

ELEKTRA KAST

Naast de deur is de wand waar we alle elektra hebben gemonteerd. Van de omvormer tot scheidingstrafo tot shunt, zekeringen, enz, enz. Als techneut schitterend om naar te kijken maar die hang naar techniek moet toch maar aan het zicht onttrokken worden. En dat hebben we gedaan door er een kast voor te zetten.

In de onderkant monteren we lades. Natuurlijk een stuk minder diep dan wat de kast kan hebben zodat alle technische onderdelen de ruimte hebben om te kunnen ventileren.

De bovenste lade is onze 'toy-lade'. Hierin kunnen we alles opladen wat een beetje spanning nodig heeft. Dus geen losse opladers, snoeren, apparatuur in de woonunit. Alles in de lade. 

Aan de bovenkant hebben we een kastdeur gemonteerd. Zo kun je bij alle schakelaars die keurig achter de kastdeur zitten. En als de kast dicht zit zie je alleen het paneeltje van de Cerko. Een paneeltje om alles te bedienen.  

BOVENKAST

Ook de bovenkastjes maken we met behulp van een aluminium frame. Voor de deurtjes kiezen we heel licht houten materiaal van Plattenladen. Het lichtste multiplex wat we konden vinden. Hoe hoger in de cabine hoe minder gewicht Alles helpt dan mee om niet met de truck om te vallen. De deurtjes moeten nog in de olie worden gezet maar het begint nu al iets te worden. 

De bovenkasten zijn gemonteerd aan het plafond en hebben geen directe verbinding met de rest van de kasten. Zo kan het vrij bewegen bij materiaal uitzettingen wanneer de woonunit in de hete Sahara zon staat. 

En dan vergeten we helemaal de kledingkast. 

Die zit er natuurlijk ook in. Op de kopse kant van het bed. Een grote kast van 140 cm bij 90 cm bij 48 cm. Eigenlijk veel te groot voor ons maar wel lekker. Die kast hebben we afgewerkt met normale deuren. Dus geen lades. 

DE MATERIALEN

Voor de bovenkasten gebruiken we lichte multiplex van het Duitse bedrijf Plattenladen

De voorkanten van de deurtjes en de lades van de kasten zijn bedekt met HPL en bestaan uit multiplex (berken voor de bodem en populier voor de fronten). Die werden geleverd door het Nederlandse bedrijf Kuiper Holland

 

Voor de lades hebben we gekozen voor een product van Junker Slides. Super product. Heel makkelijk om zo lades op maat te bouwen. Enige nadeel is dat het product niet heel erg licht is. Maar dan wel weer lekker sterk. Het aluminum frame hielp heel erg om de lades op de juiste hoogte te brengen. En de lades passen perfect in het frame. 

De sloten waren voor ons een no brainer. Dat moesten de beroemde en beruchte klepsluitingen worden. Die hebben we gekocht bij RWINshop. Heel erg blij mee. Reden van deze keuze is simpel: Deze sluitingen zijn heel makkelijk in te stellen en klemmen erg stevig rond de aluminium hoekstukken die we hebben van Aluxprofiel. Zo hebben we 30 mm 'vlees' waarachter de klepsluiting zich sluit. Daarmee is de kans op een los geschoten lade of kast minimaal. En daarnaast vinden we de industriële look ook uitstekend passen in een expeditie truck.

En dan de scharnieren. Dat was enorm puzzelen. Het aluminum frame verplichtte ons om de scharnieren op 1,5 cm van de rand van de kast te plaatsen. Tja, en dat doen de meeste scharnieren niet. Na lang zoeken hebben we in Amerika de scharnieren en de scharnierplaten van Blum gevonden die we passend konden maken voor het frame. Jammer genoeg zijn ze bijna niet meer te krijgen dus hebben we een flinke lading ingekocht. 
 

En natuurlijk zijn we nog lang niet klaar. 

Maar stapje voor stapje komen we dichterbij het eindproduct. 

Bovenkasten afmaken, multiplex in de olie of lak zetten, kast voor de koelkast gereed maken, de vloer leggen en dan natuurlijk nog een complete douchecel bouwen......

Oh ja, dan natuurlijk ook nog de verlichting want uiteindelijk moet de bouwlamp wel vervangen worden. 

bottom of page