Ontwerpen van de elektra
Stroomwinkel sterke steun
DE START
Op een gure december zondagavond zijn we twee jaar geleden al begonnen om de eerste stappen te zetten in het ontwerp van onze truck. Het begint allemaal met het doel. Een zelfvoorzienende truck die als basecamp dient voor al onze buitensport activiteiten. Een heel belangrijk onderdeel daarbij is de elektra.
Dat wisten we bij het begin van het ontwerpen nog niet, Want wat gebruiken we nou eigenlijk als buitensporters? Een accupackje, meer hadden we nooit bij ons. Zaklampje, GPS, telefoon, dan had je het wel zo'n beetje. Maar al snel kwamen we erachter dat we vergeten waren alle energie consumptie mee te tellen die we verbruikten bij het opladen in cafeetjes, het verwarmen bij een kachel en het koken.
Als je dat allemaal bij elkaar optelt, en ook nog zelfvoorzienend wilt zijn, komt het ontwerp van de elektrische installatie er heel anders uit te zien.
UITGANGSPUNTEN
Aan het begin was het al snel duidelijk. We gaan zoveel mogelijk gebruik maken van 'gratis' energie. Energie die uit de truck komt als we rijden en energie die de zon ons geeft. En dan kom je al snel uit op stroom. Maar hoeveel stroom heb je eigenlijk nodig? Alles op een rijtje zettend schrokken we ons rot. Dat was veel meer dan we ooit hadden verwacht. Een zelfvoorzienende truck bouwen bleek al heel snel iets heel anders te zijn dan een fiets ontwerpen. Maar met de schrik kwam ook de tinteling.
Gaaf, we gaan doen wat we het beste kunnen, iets onmogelijks mogelijk maken. Ontwerpen, tekenen, berekenen. Met beiden een goede technische achtergrond gecombineerd met een gezonde energie om de juiste vragen te stellen, begon het ontwerp meer en meer duidelijk te worden.
Maar we moeten eerlijk zijn, we hebben heel veel geluk gehad met zoveel goede vrienden die ons van advies hebben voorzien. Wil die al zijn ervaringen met ons deelde en natuurlijk Tim en Ninka die in detail door ons ontwerp zijn gegaan. En zo wordt de fase van ontwerpen ook een fase waarbij je mooie mensen ontmoet.
HET ONTWERP
Je wilt niet weten hoeveel ingewikkelde ontwerpen we hebben gehad. In een van de eerste ontwerpen konden we al snel door de spaghetti van draden de rode draad niet meer terug vinden. Het was voor ons al vrij snel duidelijk dat het simpeler moest. En gelukkig zijn we uiteindelijk uitgekomen in een ontwerp met een combinatie van componenten van Victron Energy en met componenten van het Nederlandse MG Energy Systems. En MG gaf ons het duwtje wat nodig was om tot een goed uitgekiend ontwerp te komen.
In het bovenstaande ontwerp zie je aan de linkerzijde alles waar we stroom vanaf halen. Walstroom (stopcontact), zonnepanelen en de dynamo van de motor.
Bovenaan zie je maar een schermpje. Een monitor waarop we alles kunnen doen. Dus geen ingewikkeld paneel met allerlei metertjes waardoor je truck meer op een ruimteschip lijkt. Simpel en overzichtelijk.
Onderaan twee knoepers van batterijen waar we een tijdje mee vooruit kunnen.
In de centrale kast komt alles bij elkaar. Een prominente rol neemt de MG Master in. Deze unit neemt de complete bewaking van de accu's op zich waardoor we veel minder een wirwar aan snoeren nodig hebben. Heel overzichtelijk.
Deze is natuurlijk gecombineerd met de beroemde Victron Multiplus voor het omzetten van de verschillende spanningen.
We kunnen er uren over praten, maar als je echt geïnteresseerd bent neem dan gerust contact op.
STROOMWINKEL
Maar dit alles was een papieren werkelijkheid. In theorie klopte het. Maar hoe kwamen we van een ontwerp naar de aanschaf van alle componenten? We wilden niet alles aanschaffen en er dan achter komen dat het toch niet helemaal in orde was. We hadden echt een partner nodig die ons daarbij kon ondersteunen.
Een mailtje naar de Stroomwinkel in Bodegraven was voldoende. Frank mailde en belde ons gelijk op. Niet om te verkopen maar om samen door het ontwerp te lopen. En al pratend kregen we een heel goed contact met elkaar. Frank vertelde ons dat hij met alle liefde even rustig de tijd wilde nemen om ons ontwerp door zijn specialisten te laten beoordelen. En dat was precies waar wij behoefte aan hadden. En al snel kregen we hele waardevolle feedback. We hoefden gelukkig geen grote aanpassingen te doen, maar er zaten toch een paar elementen in het ontwerp die we met de expertise van de Stroomwinkel hebben kunnen verbeteren.
Tot onze verbazing stelde Frank ook voor dat de Stroomwinkel alle componenten alvast kon inregelen/programmeren zodat we eigenlijk alleen maar de 'touwtjes' aan elkaar hoefden te knopen. En als klap op de vuurpijl kregen we daar ook een uitgebreid ontwerp bij.
Wij konden niets anders dan superblij zijn. Dat was precies wat we nodig hadden!
Nou is het ook weer niet zo dat je zonder enige technische kennis zomaar aan de slag moet gaan. Want je speelt met grote ampères (stromen) en bij een verkeerde aansluiting kan het best een heftige situatie worden. Maar het helpt enorm als je bij een winkel niet alleen iets koopt maar je er tevens een goede partner bij krijgt.
Is dit bovenstaande reclame? Beetje wel. Maar eerlijk gezegd ook echt gemeend. Mensen die ons professioneel helpen mogen wat ons betreft best genoemd worden.
BEZOEK AAN BODEGRAVEN
En dan is het zo ver. Alle spullen zijn binnen. We mogen met onze auto naar het magazijn rijden. Ik kijk mijn ogen uit. Het ligt vol met de meest fantastische onderdelen waar ik als techneut helemaal verliefd op word. We twijfelen nog even of het allemaal in de auto past maar met de hulp van de mannen van Stroomwinkel past het precies.
We kunnen niet wachten om de boel te installeren.
Dank Frank en Thijs voor alle goede zorgen en service. Dat waarderen we zeer!
IK WIL OOK AAN DE SLAG!
En dat begrijpen we.
Daarom delen we ook de uiteindelijke tekening met iedere avonturier die een zo gek is om zijn/haar vrije tijd te steken in zelf iets te bouwen. Als je op de tekening klikt kun je ook de originele PDF downloaden met daarin ook de instellingen van de verschillende componenten. Veel succes!